Velikonoční „křižácké jízdy“ v Horní Lužici 2018 a Löbau

1. dubna 2018 byla Velikonoční neděle, ale zároveň i apríl. A tentokrát tedy dostal  své pověsti měrou vrchovatou. Ledový vítr, teplota kolem nuly a večer dokonce poletovaly sněhové vločky. Nicméně to příznivce našeho spolku k výpravě za poznáním lužických Velikonoc vůbec neodradilo. Oč více studil silný vítr, o to více jihla naše srdce při pohledu na desítky a stovky velikonočních jezdců v proslavených velikonočních jízdách. Myslím, že tyto emoce prožívalo všech šedesát účastníků zájezdu, kteří se s námi vydali. Velmi nás těší, že kromě dvou příznivců. kteří se s námi vydali již opakovaně, všem ostatním jsme tento zážitek mohli zprostředkovat poprvé.

Nejdříve jsme navštívili Löbau – jedno z měst Šestiměstí. kde sídlilo i jeho „pomyslné vedení“, ale naším hlavním cílem byla podívaná, na kterou jsou Lužičtí Srbové právem pyšní a která nemá jinde v Německu obdoby —Velikonoční jízdy křižáků,  kdy procesí slavnostně  nazdobených koní a jejich jezdců objíždějí  lužické vesnice a zvěstuji svými zpěvy zprávu o vzkříšení Ježíše. Tento zvyk má však i pohanské kořeny, jezdci dříve objížděním osetých polí „zabezpečovali“ budoucí bohatou sklizeň. Jedna z mála velikonočních tradic, kterou máme s  Lužicí  společnou, je zdobení vajíček, ale vše ostatní je úplně jiné. Tento výjimečný zážitek spojený také s návštěvou kláštera Marienstern v Panschwitz Kuckau a lužickosrbské vesnice Ralbic jsme letos mohli zprostředkovat dalším šesti desítkám našich nových příznivců.

Atmosféra, kterou v nás  stovky zpívajících jezdců  na koních zanechali, v našich vzpomínkách jistě zůstane opět dlouhou dobu.

A to ostatně dokládají i fotografie a videa z této akce, která naleznete na našich stránkách (v sekci videa) nebo na „Rajčeti“ v dalším spolkovém albu na adrese:

https://salliberec.rajce.idnes.cz/Velikonocni_Luzice_2018_a_Lobau/

 

 

Comments are closed.